Welkom op de Homepage van            Theo en Annette Pieterman  
Introductie Donau cruise 2016 Adriatic Dreams 2015 RHS Costa 2013 Ryndam 2012 RHS fjorden 2011 Cappadocie 2011 Caribean 2010 RHS Baltic 2009 Noorwegen 2008 Cuba 2007 Cruise 2007 Vietnam 2006 India 2005 Mexico 2004 Costa Rica 2003 Nepal Millenium Gastenboek
Caribean 2010
m.s. Noordam Holland America Line
Onze vierde cruise ........ Help,  is cruisen een verslaving  ???
Ook dit boottripje is er weer één uit duizenden.  Het is trouwens alweer de vierde keer dat we de boot  nemen.  Onze vierde cruise… help!  Verslaving?  Vast!  We moeten het maar eens de dokter vragen  waar het allemaal vandaan komt.  Want echt, het ís verslavend.  Elke keer als we thuis komen, willen we  weer.  De boot op, de zee op, weg.  Het heeft misschien te maken met het feit dat de wereld hier tijdelijk  niet bestaat.   Via de televisie kun je natuurlijk het hele wereldgebeuren volgen.  Maar dat willen we niet.  We willen  die ándere wereld.  En die bevind zich dus op dit schip.  Dit is er weer zo één van de Holland America  Line.  Zij heet de Noordam en we waren bang dat we 'm veel te groot zouden vinden. Negentienhonderd  passagiers - dat is wel wat anders dan bijvoorbeeld een veerboot over de Noordzee.   Vorig jaar deden we de Baltic cruise naar St. Petersburg,  maar nu is het ook wel intrigerend om eens al  die kleine en leuke eilanden te bezoeken in het oostelijk deel van de Caribische Zee.  De Noordam is  waanzinnig mooi, overal hoogpolig zacht tapijt waar je - hoe toepasselijk - in verdrinkt.  Leve de  vrijheid!  Wat ons heel erg opviel,  is dat we helemaal het gevoel niet hadden dat er negentien honderd  mensen op dit schip zaten.  Nauwelijks gezien. Geloof me,  ze noemen het een vijf sterrenschip en  eigenlijk interesseert het hele sterrengedoe ons niet zoveel.  Maar als er iets afgewogen, persoonlijk en  ongelooflijk luxueus is, zonder ordinair te zijn om je een Miljonair Fair-gevoel te geven,  dan is het wel  de tijdelijke existentie op dit cruiseschip.  Met maar één nadeel: je moet er op een dag weer af.  
Op vrijdag 23 april 2010 vlogen we met een rechtstreekse vlucht  van Air Berlin vanaf Düsseldorf naar Miami.  
De eerste twee dagen zitten we op zee op weg naar Phillipsburg, de  hoofdstad van St Maarten. Twee heerlijke dagen om bij te komen van de  lange vliegtocht en te wennen aan het tijdsverschil met Nederland.   Zo vroeg in het voorjaar is dit wel de beste tijd om de Caribean te  bezoeken. Temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Bijna geen regen en  een constante heerlijk verfrissende wind uit het noordoosten.   We bezochten Sint Maarten, Santa Lucia, Barbados, Martinique, Sint  Thomas, Nassau, Fort Lauderdale, Half Moon Cay, Grand Turk, Samana,  Bonaire, Curacao en Aruba. Al die eilandjes zijn natuurlijk erg toeristisch  en lijken veel op elkaar, maar toch die Amerikaanse, Engelse, Franse,  Spaanse en natuurlijk Nederlandse invloeden maken elk eiland toch weer  apart. Hoewel de zon overal uitbundig schijnt en de locale muziek  hartverwarmend is, zal je deze eilanden niet snel met een uitgebreide  vakantie bezoeken en is een cruise de uitgelezen mogelijkheid om ze toch  eens te zien en te bewonderen.  
We hebben altijd gedacht dat cruisen iets is voor rijke, gepensioneerde Amerikanen! Europe in one day!! Maar we zijn langzaam  van gedachten te veranderd. Het is soms wel even zoeken, maar vaak vindt je iets leuks voor minder dan € 70 per dag, wat niet al te  veel is om van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de watten te worden gelegd inclusief ontbijt, lunch, diner, bufetten en veel  entertainment.