Welkom op de Homepage van            Theo en Annette Pieterman  
Introductie Donau cruise 2016 Adriatic Dreams 2015 RHS Costa 2013 Ryndam 2012 RHS fjorden 2011 Cappadocie 2011 Caribean 2010 RHS Baltic 2009 Noorwegen 2008 Cuba 2007 Cruise 2007 Vietnam 2006 India 2005 Mexico 2004 Costa Rica 2003 Nepal Millenium Gastenboek
Cuba Grande 2007
Swingen op het ritme van de salsa, genieten van een Cuba Libre aan de hagelwitte stranden, maar  ook schitterende natuur en een indrukwekkend verleden. Cuba is een zonovergoten eiland met een  zeer rijke geschiedenis. Prachtige koloniale steden, suikerriet, rum, sigaren, salsa en oldtimers die tot  op de dag van vandaag het straatbeeld bepalen. Met Fox vakanties hebben  we in december2007 een  prachtige en leuke rondreis gemaakt door Cuba. Van west naar oost en terug en alle facetten van dit  wonderbaarlijke eiland gezien en geproefd. Cuba is levenkunst in de tropen, onder het bewind van  Fidel Castro vervallen in armoede, ga je terug in de tijd, maar hoe moeilijk het leven van de Cubanen  ook is, het weerhoudt ze er niet van om vrolijk dansend en drinkend door het leven te gaan. Cuba is  eenland met grote tegenstellingen, niet alleen in zijn cultuur en bevolking maar ook in het landschap.  De oorspronkelijke bewoners van Cuba zijn Indianen maar omdat Cuba als doorvoerhaven van  Afrikaanse slaven diende en vanwege de onderdrukking door de Spanjaarden zie je nu op het eiland  alleen nog maar afstammelingen van deze laatste twee bevolkingsgroepen. Van de Indianencultuur zie  je bijna niets meer terug.  
Het land kent tegenstellingen tussen oude koloniale  steden en kleine rustige dorpjes; maar ook tussen de  verschillende bergketens en de prachtige stranden  met een azuurblauwe zee.  
Bijzonder is het samengaan van de echte Caribische sfeer die er op het eiland heerst en de socialistische  samenleving. Alles is op Cuba net even anders; de dokter die gestudeerd heeft behoort tot de armen, het  kamermeisje hoort bij de 'nieuwe rijken'   Cuba is ook het land van de Salsamuziek, sigaren en heerlijke cocktails zoals de Cuba Libre en   de  Mojito.   Havana is in 1514 gesticht door de Spanjaarden en was toen een van de zeven steden op het eiland.   Havana is een typisch voorbeeld van een oude Spaans koloniale stad; opgebouwd uit vierkante blokken  gesitueerd rond een centraal plein. Het oude centrum is goed bewaard gebleven en je kunt duidelijk  zien hoe de oude grandeur geweest moet zijn.   Vedado, Habana Vieja en Centro Habana mag je bij een bezoek aan de stad niet missen. Deze  stadsdelen worden aan de noordkant afgeschermd door de Malecon: een kilometers lange  wandelpromenade die twee forten met elkaar verbindt. Het Castillo de la Real Fuerza is een bezoek  waard vanwege het mooie uitzicht. Habana Vieja is het meest sfeervolle deel van de stad met kleine  pittoreske straatjes, prachtige paleizen en pleintjes vol boekenstalletjes. Dit is overigens het meest  toeristische deel. Het Plaza de Revolución is een sterk staaltje socialistische architectuur.   's Avonds kun je opgaan in het Cubaanse nachtleven en een bezoek brengen aan het Cabaret Tropicana  of Bodeguita del Medio, het kroegje waar Hemingway menig uurtje heeft doorgebracht.   Trinidad - een fraai gerestaureerd koloniaal stadje. De hele sfeer in de stad is gemoedelijk en ook 's  avonds is het er heel gezellig. De bevolking is dol op muziek en deelt dit gevoel graag met de toeristen  op de trappen naast de Plaza Mayor. Een bezoek aan het Casa de la Trova mag je niet missen. Hier  komen Cubanen bijeen om muziek te maken en salsa te dansen.   Vanuit het stadje kun je leuke uitstapjes maken naar het berggebied Topes de Collantes, de stranden  van Peñinsula Ancon en de suikerrietplantages in de vallei ten oosten van de stad.   Santiago. Deze stad was oorspronkelijk de hoofdstad van het land. Inmiddels is het een van de meest  exotische plekken van het eiland. De stad is compacter en gemoedelijker dan Havana. Het centrale  plein van de stad heet het Parque Céspedes. Hieraan ligt het Casa Velazquez waar Diego Velazquez  gewoond heeft.   Santiago ligt aan een baai en wordt beschermd door het eeuwenoude Castillo de Moro vanwaar je met  helder weer naar Jamaica kunt kijken. In de baai van Santiago ligt een schilderachtig eiland, Cayo  Granma, dat omringd is door oude, houten huizen op palen.   Treed in het voetspoor van Che Guevara en leer Trinidad en Havana kennen. De sfeer is ongekend.  Cubanen beheersen de kunst van het leven.